Sentiment Algo

Herkese merhaba, artık rutin hale gelen haftalık değerlendirme yazımız ile tekrar karşınızdayız.

Bu hafta da önce ki hafta senaryolarımızdan hangisine yakın bir yol izlendiğini ve sonrasında da önümüzdeki hafta bize göre hangi iki senaryonun olası olduğunu paylaşacağız.

Sentiment grafiğine ideal platformundan “sentiment” kodu ile ulaşılabilir. Sentiment Algo Bilgilendirmeleri ise İnfo yatırım tarafından mail ve info trade uygulaması ile paylaşılmaktadır. Mobil uygulamamızı aşağıdaki linkten indirebilirsiniz.

  • Sentiment 14-18 Haziran haftasına girerken; 11 Haziran tarihini, 3.58 seviyesinde; kısmi negatif bir eğilim ile kapatmıştı.
  • İki senaryomuzdan pozitif olanında 3.30 desteğinin tutunması sonrası; sekteye uğramış dip dönüş hareketinin devam edeceği öngörüsüydü. Bunun için ise öncelikle 4.50 direncinin geçilmesi gerekiyordu. Sonrasında hedefimiz 5.20 olur demiştik.
  • Negatif senaryomuzda ise bozulan dip dönüş formasyonunun yaratabileceği psikolojik dağılmadan bahsetmiştik ve buna karşı çok dikkatli olunması gerektiğini söylemiştik.  Özellikle geçilmeyen 4.50 direnci başımızı ağrıtabilir ve sert geri çekilme ile bir anda 2’li seviyeleri görebiliriz öngörüsünde bulunmuştuk.
  • Ne yazık ki birazdan ayrıntılarını paylaşacağımız 2. Senaryonun tam olarak işlediği bir haftayı geride bıraktık.

  • Bu hafta Pazartesi açılış itibari ile her iki senaryo ’da beklentimize uygun olarak 4.50 direncine doğru bir atak gördük.
  • Sonrasında ise Pazartesi ilk saatle birlikte geri çekilmede başladı. Hafta boyunca sırasıyla 4.00, 3.30, 2.80, 2.40 ve 2.00 desteklerinin aşağı kırıldığını gördük.
  • Özellikle 2.80-2.00 hattının tutunma çabası haftanın ortasından itibaren zayıfladı ve haftayı 2.00 desteğinin altında 1.60 gibi bir seviyede kapatmış olduk.
  • Günlük Sentiment-Momentum’un Mayıs sonundan beri devam eden pozitif görüntüsü de bu hafta bozulmuş oldu.

Sentiment 11 Haziran tarihini 3.58 seviyesinde kapatmıştı.

14 Haziran tarihinde açılışta 4.26 seviyesi görüldü. Buradan başlayan geri çekilme ile 3.96-4.00 desteği aşağı kırıldı ve 3.73 3.70 seviyesinde kapanış gördük.

15 Haziran tarihinde Sentiment tekrar kırdığı 3.96 seviyesini test etti ve sonrasında tekrar geri çekilmeye başladı. Bugünde 3.30 desteği altında kapanı gördük. Bu seviye geçen haftaki değerlendirmemizde bahsettiğimiz aşağı kırılması çok tehlikeli olan bir seviyeydi.

16 Haziran tarihinde geri çekilme dolayısıyla hızlandı 2.80 ve 2.40 desteklerinin çok hızlı aşağı kırıldığına şahit olduk. Kapanış 2.00-2.40 destek hattı içinde 2.22 oldu.

17 Haziran tarihinde 2.00 seviyesinin de altına sarkmamız psikolojik dağılmayı hızlandırdı. 17 Haziran’ı 1.72 seviyesinde kapattık.

18 Haziran tarihinde açılışta 2.00 üzerinde atmayı deneyen piyasa yine satış ile karşılaştı ve Sentiment mantığına göre dağılma öncekilerden daha sert gerçekleşti.  Cuma günü tam bir psikolojik kırılma yaşandı.

Bu haftanın en önemli olayı dar bant hareketinin sonlanması ve arkasından gelen sert satış oldu. Önceki hafta değerlendirmemizde özellikle bu kırılmanın gerçekleşmek üzere olduğunu ve gerçekleşmesi ile de hareketin sert olacağını belirtmiştik. (3.7-3.80 arasından tutunan ile bandın önce kırılması sonrada 3.30 desteğini kırılması gelen satışı kaçınılmaz hale getirdi)

İkinci önemli olay zaten geçen hafta şahit olduğumuz ortalamanın aşağı kırılması durumu idi. Zayıflamanın net belirtisi oldu.

Son olarak Günlük Sentiment Momentum ’un zayıflamaya başlaması da son aradığımı teyidi bize verdi.

Günlük Sentiment – Momentum tarafında 11 Haziran’da başlayan zayıflama devam etti. Kırmızıya geçişi ise Perşembe günü gerçekleşti. Ama öncesinde eksi momentum barları satışın öncüsü oldular.

Saatlik Sentiment açısından negatif döngünün haftaya damga vurduğunu gördük.

11 Haziran kapanışında başlayan negatif döngü neredeyse hiç sonlanmadan bütün hafta devam etti.

15 Haziran ve 17 Haziran’da oluşan pozitif döngüler, kısa soluklu ve endekste hiç hareket yaratamayan aksiyonlar olarak sönük kaldı.

Bu aksiyonlar sonrası oluşan negatif döngüler ise son derece sert endeks hareketleri yarattılar. Premium üyeler için)

Momentum tarafında 11/06 ve 14/06 tarihlerinde oluşan yüksek eksi momentumlar hareketin karakteri açısından belirleyici oldu. (Premium üyeler için)

Osilatör tarafında kararsız görüntünün bir anda satış yoğunluklu kararlı bir hal aldığını gördük. Özellikle 16/06 saat 13:00’te alıcıların atağının sert bastırılması kırılmanın 2. dalgasını net bir şekilde gösterdi. (Premium üyeler için)

Web.zephlex.com internet uygulamamızdan bu süreçleri takip etmek Premium üyelerimiz için olasıydı. Ama ücretsiz üyelerimizde mesajlarımızı, günlüklerimizi ve mesaj içeriklerini rahatlıkla takip edebildiler.

Web.zephlex.com üzerinden gelen mesajların pozitif, negatif ya da nötr olup olmadığını takip edebilme şansına (mesaj kutularının yanındaki renkler) sahipsiniz.

Web.zephlex.com üzerinden gelen mesajların pozitif, negatif ya da nötr olup olmadığını takip edebilme şansına (mesaj kutularının yanındaki renkler) sahipsiniz.

Önümüzdeki haftaya sentiment açısından net negatif bir görüntü ile başlıyoruz.

Yukarı hareketin oluşması ve bu seviyelerde bir dip çalışması görmemiz için 2.00-2.40 hattı üzerine çıkıp, tutunabilmemiz çok önemli.

2.00-2.40 hattının geçilebilmesi ile öncelikle 3.30 ve 3.70 seviyeleri gündeme gelebilir.

Sentiment açısından bu hafta öncelikli izleyeceğimiz alt seviye 1.20 olacak.

Hatırlanacağı gibi 26/05 tarihinde bu seviyeyi dip yapan Sentiment yükselmeye başlamış ve endeksi de beraberinde getirmişti.

1.20 altında ise yine bir psikolojik dağılma yaşama ihtimalimiz var. 2.00 altında günlük kapanış süreleri nadir örnekler dışında 2-3 günü geçmiyor olsa da endeks tarafında sert hareketlerin oluşmasına neden olabiliyor.

2.00-2.40 hattı altında kaldığımız sürece ilk senaryomuz negatif olacaktır. Bu senaryo ’ya göre 2.40 civarına bir yukarı atak sonrası, yeni bir dalga satış ile karşılaşılabilir.

Bu yeni satış dalgası 1.20 civarında konsolide olursa kısmi pozitif bir görüntü oluşabilir, ama devam edeceğini varsaydığımız bu senaryo da ufak bir tepki sonrası aşağı kırılma görebiliriz.

Bu aşağı kırılma daha uzun bir süre 1.00 seviyesi altında kalmamıza neden olacaktır.

Bu senaryoları Hem Mart hem Nisan aylarının sonlarında yaşadık. İki dönemde de endekste sert geri çekilmelerle karşılaştık.

Özellikle 1.20 altı değerler ile karşılaştığımızda uzun pozisyonlarda hedge ya da «kenara çekil izle» faydalı olabilir.

Burada önce 1.20 desteği görülüp hafta ortasından sonra 2.00-2.40 hattına bir hareket görebiliriz.

1.20 desteğinin iki ya da üç defa test edilip aşağı kırılmaması bu senaryo’yu güçlendirecektir.

Yine de çok güçlü bir yukarı hareket oluşmasını beklemediğimiz bir haftadayız.

İkinci senaryomuz olumlu sayılamayacak ama daha stabil bir senaryo diyebiliriz.

Bu Senaryo ’da 1.20-2.00-2.40 arası bir konsolide dönem görebiliriz. Yani sıkışık bir bant hareketi izleme şansımız var.

Bu hareket sonraki hafta için bir dip çalışması olarak da çalışabilme potansiyeli taşıyacaktır.

Son olarak kimse geleceği bilemez, yapabileceğimiz tek şey elimizdeki veriler ile

  • geçmiş yaşanan örnekleri anlatmak
  • deneyimlerimizi paylaşmak
  • ve bunlardan sonuçlar çıkarmaktır.

Bambaşka 3. bir senaryo ve deneyim yaşarsak bu bizi ancak deneyim ve bilgi açısından zenginleştirecektir.

Sentiment Algo Mobil uygulamamızı indirerek ve İnfo yatırım Sentiment Algo bilgilendirme notlarını takip ederek, davranışsal analiz ile piyasa görüşünüze 3. bir boyut kazandırın.

Burada yazdıklarımız yatırım tavsiyesi içermemektedir. Genel bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır. Hepinize bol kazançlı, mutlu, neşeli ve sağlıklı bir hafta diliyoruz. Sentiment Algo’yu takip etmeye devam ediniz.